Orthese
Het standaard hulpmiddel bij een structureel krachtsverlies in de voetheffers is de ‘Enkel Voet Orthese’ (EVO). Er zijn vele typen EVO’s op de markt, variërend van lichtgewicht confectie orthesen (kant en klaar uit de fabriek) tot individueel op maat gemaakte orthesen. De belangrijkste functionele doelen van een EVO zijn minder struikelen en vallen en energiezuiniger lopen met minder aandachtsbelasting.
Keuze orthese
Krachtsverlies in de voetheffers kan meestal goed opgevangen worden door een lichtgewicht confectie EVO. Deze ondersteunt de voetheffing in de zwaaifase en helpt bij het opvangen van de voet tijdens de landing. Voordelen van confectie orthesen zijn dat ze vaak licht en flexibel zijn, dat ze passen in een confectie schoen (reguliere schoen uit de winkel) en dat het aanmeetproces snel gaat. Als een confectie EVO niet sterk genoeg is om het krachtsverlies in de voetheffers goed op te vangen, of niet past vanwege voetafwijkingen zoals bijvoorbeeld hol- of platvoeten, kan overgegaan worden op een individueel (op maat) gemaakte orthese of (semi) orthopedische schoenen. Een nadeel van een op maat gemaakte orthese is dat deze minder flexibel en zwaarder is.
Krachtsverlies in de voetstrekkers kan worden opgevangen door een orthese die aan de voorzijde op het scheenbeen afsteunt. Deze orthese heeft een vaste hoek. Hierdoor komt tijdens de afzet de hiel eerder van de grond. Een nadeel is dat de orthese door de vaste hoek als stug en belemmerend kan worden ervaren. Ook is het bukken en opstaan vaak wat moeilijker. Ook dit type orthesen zijn er in confectie en maatwerk.
Waarom testen
In de dagelijkse praktijk merk ik dat patiënten vaak een beperkte keuze hebben in de orthesen die worden aangeboden. Kennis over deze hulpmiddelen is bij de meeste patiënten beperkt. Testen van diverse typen orthesen helpt om de juiste keuze te maken.
Op de Keuzehulp site scouters vind je een mooi overzicht van vele typen orthesen: